project Beschrijving

In Lugano veranderde een oude chocoladefabriek in een werkruimte

In het kader van een belangrijk historisch industrieel gebouw en in het centrale deel van Lugano, heeft de Ticino-vestiging van een ingenieursbureau, de TBF-partner, zijn nieuwe kantoor overgedragen.

Het interieurproject, toevertrouwd aan de MD Creative Lab studio, maakte het mogelijk om het doel na te streven om een ​​praktische, gezonde en bruikbare omgeving voor haar medewerkers te verkrijgen. Het pand gelegen in Lugano Besso en gebouwd tegen het einde van de 19e eeuw als een chocoladefabriek door het bedrijf Tobler, vertegenwoordigt een architectonisch unicum in de stad.

Het is een van de weinige stedelijke industriële gebouwen die nog in onze regio aanwezig is met meer dan 3,000 m2 commerciële en ambachtelijke oppervlakken. De nabijheid van het station en de toegang tot de snelweg maken het een bijzonder interessant object. Gezien de architectonische kwaliteiten is het pand beschermd vanuit historisch en cultureel oogpunt.

Een project voor herstel en verbetering van gebouwen, gevolgd door boog. Lorenzo Cotti, laat een volledige vrucht toe volgens de huidige normen. De werken zijn gestart in 2019 en ontworpen om de envelop en alle technische apparatuur op peil te brengen, in de laatste fase lieten ze de ruimte voor de kantoren van de klant aanpassen. Een studie die zich bezighoudt met multidisciplinaire engineering zoals milieubescherming, civiele techniek en ook afval- en waterbehandeling.

Het gebouw leent zich perfect voor het plaatsen van een open space office: om een ​​gevoel van eenheid en menselijke interactie tussen collega's te creëren. Verspreid over een oppervlakte van ruim 330 vierkante meter heeft de ruimte 4 meter hoge plafonds, gietijzeren kolommen en karakteristieke ramen met de Alpen op de achtergrond en heeft het een sterke industriële charme.

Vanaf de ingang markeert een rode zigzag op de vloeren in eenvoudige cementmortel het centrale gebied van de planken. Gegarneerd met ronde lampen in geluidsabsorberend materiaal, is hun hoogte geschikt voor een snel staande vergadering of om de tekeningen te raadplegen. Onderaan bevinden zich de vergaderruimten, waar blauw heerst. De kamers zijn afgebakend door lichte interne verdelers en dragen de namen van de locaties van het landschapslandschap van Ticino. Binnenin zijn, om de akoestiek van de omgeving te optimaliseren, geluidabsorberende panelen gemaakt van materiaal met variabele dichtheid gebruikt, die selectieve absorptie bij verschillende frequenties mogelijk maken.

De stations worden hersteld van de vorige kantoren. De ruimte was nogal verspreid en opwindende projecten samen met de groei van activiteiten waren slechts enkele redenen om de verhuizing te plannen. De verandering in het werkconcept was ook mogelijk dankzij het type bestaand meubilair, dat het potentieel van het modulaire systeem optimaal benut. Aanpasbaar aan veranderende omstandigheden, hebben de opnieuw geconfigureerde meubels nieuwe bedieningseilanden gecreëerd. Het groene blad, ontworpen om de werkplekken te sieren, helpt de ruimte zuurstof te geven.

Het echte middelpunt is de receptie, gedomineerd door de receptiebalie, gemaakt als een enkel stuk kunststeen dat "glimlacht" en zijn geperforeerde rode voering vertoont. Daarnaast is er een informele pauzeruimte: met extra grote akoestische lampen, gestoffeerde fauteuils en een bank in loft-stijl van leer en stof, met zichtbare scharnieren. Elementen zoals de retro rode koelkast geven dit gebied een speels en informeel aspect, terwijl de stalen keuken en de zwarte lijnen van de spoorlampen alles in evenwicht brengen met ernst en nauwkeurigheid.

In de loop van de tijd ontstonden ook kantoortradities: de koffiebar is hiervan getuige. Van reizen en vertrouwd roosteren, de medewerkers van de studio brengen de meest gevarieerde koffiemelanges, waardoor echte proeverijen tot leven komen.